A nyitótánc

Mérföldkövek

Az összhatás végett véleményem szerint fontos, hogy legyen a nagy napnak egy kerete melynek fontos mérföldkövei vannak. 

A nyitótánc:

 Az esküvőtökről  a vendégek minden bizonnyal a mulatságról – buliról fognak a legtöbbet beszélni. Ennek egyik fontos alappillére a tánc mint közös társasági tevékenység (hú ez nagyon komolyra sikerült) . 

A párok mai napig nagy izgalommal készülnek a nap ezen fontos eseményére, legalább akkora jelentőséget tulajdonítva neki mint egy fogadalom vagy szülőköszöntő. 

Bátorítalak benneteket, hogy készüljetek nyitótánccal mert nagyon jó a fogadtatása a vendégek részéről és egy olyan pont a készülődés során mely segít a feszültséget levezetni. Ki az aki egy jó tánc után nem mosolyog? Még a legszörnyűbb menyaszörny is megpuhul egy jó táncpróba után. 

Ha nem vagytok nagyon táncoslábúak vagy nincs elképzelésetek milyen módon szeretnétek megnyitni a táncot javaslom keressetek fel egy tánctanárt. Ő egy beszélgetés és próbatánc után a ti személyiségetekhez és tánctudásotokhoz igazítva állít össze egy olyan koreográfiák, amelyet a hátralévő idő függvényében megtanulhattok. Segít a zene választásban ha elveszettnek érzitek magatokat. Nem különben fontos, hogy nem csak a nyitótáncotokat taníthatja be de ha nincs gyakorlatotok a társastáncban néhány lépést elsajátíthattok és nem kell feszülten lépjetek a táncparkettre. 

Mikor kezdjetek készülni rá? 

Nem vagyok tánctanár de úgy gondolom, hogy mindenki el tudja dönteni milyen tánctudással rendelkezik és neki mennyi időre van szüksége. Ám, azt javaslom ne hagyjátok az utolsó pillanatra, hagyjatok időt a tánctanárnak is ,hogy kellően fel tudjon készíteni.  Legalább fél évvel a lakodalmatok előtt keressétek fel a tánctanárt ám hasznos lehet ha előtte már egyeztettek vele a lagzi napjának kitűzése után, hogy számolni tudjon veletek. 

Ötletek amelyekkel díszíthetitek,mókássá avagy  meghitté varázsolhatjátok a nyitótáncot:

  • A nyitótáncot különböző stílusú zenére táncoljátok. Itt fontos megjegyeznem ,hogy a legjobb akkor ha az utolsó zeneszám stílusa illeszkedik a fő zenei irányzathoz.
  • A nyitótáncot 2 részre osztjátok
    • Elsőnek ketten táncoltok
    • Egy külön zenére vagy a választott zene második felében felkéritek szüleiteket, nagyszülőket esetleg násznagyokat.
  • A nyitótáncot a közönség bevonásával fejezitek be.

Spontán nyitó tánc

Nem dől össze a világ ha nem tanultok be egyedi koreográfiás nyitótáncot . Az estét akkor is meg lehet nyitni. Ekkor kihívlak benneteket a táncparkettre és rábízzuk a zenekarra, hogy játszanak valamit ( ők tudni fogják, esetleg a stílust határoljátok be ). 

Mikor legyen a nyitótánc?

Legalább annyira fontos, mint a következő téma a nyitótánc hossza. Ha klasszikus forgatókönyvet nézünk akkor vacsora után célszerű megejteni.

Viszont néhány esetben , helyi szokás végett előfordul, hogy a terembe vonulás után egyből nyitótáncot jár az ifjú pár és már indul is a buli. Ez rendszerint 30-45 perces zenés blokk amíg a konyha előkészül a vacsorával.   Ez esetben ha van betanult nyitótánc akkor a vacsora előtt egy ,,spontán nyitó táncot” jár a pár és vacsora után pedig a betanult tánccal nyitja meg a mulatságot – bulit. 

A nyitótánc hossza

Óva intelek benneteket a 15 perces vagy hosszabb nyitótáncoktól. Ez egyrészt rengeteg felkészülési időt is igényel valamint véleményem szerint elveszti a hangulat fokozó hatását ( csúnyán mondva unalmassá válik). Azt javaslom , hogy maximum 4-6 perces időtartammal számoljatok. 

Érdekesség

Bizonyos tájakon a nyitótáncnak szigorú kötött menete van.  Ilyen a következő példa: először táncol az ifjú pár,  vőfély szólítja a szülőket, utánuk a násznagyokat (vagy tanukat) , utánuk a keresztszülőket majd végül az egész vendégsereget. 

Mi van a nyitótánc után? 

Legyen szó betanult nyitótáncról vagy spontán táncról. Amikor ezen rész / dal végére érünk én táncba invitálom a vendégeket a következő mondattal:

Kedves Vendégek, szabad a tánc mindenkinek kívánunk jó szórakozást. Éljen az ifjú pár , éljen a vendégkoszorú