Ki jöjjön a személyes találkozóra?

Személyes találkozó során beszélem át a párokkal az igényeiket, alkotjuk meg azt az esemény listát melynek segítségével le tudom a napjukat vezetni. Minden egyes pontot átbeszélünk, mesélek róluk. Néhány szituációt rögtönzött helyzet gyakorlattal is szemléltetek.

Mindig elhangzik kérdésnek, hogy ki legyen ott a személyes találkozón? Ha a számomra ideális esetet nézzük sokkal jobb ha csak ti ketten jöttök el. Néhány esetben a megbeszélésre a párokat elkísérik az öröm szülők, testvérek valamint jóbarátok. Ezt mindenki döntse el kedve szerint, hogy jobban érezné-e magát egy ilyen megbeszélésen ha a párja kívül más is ott van amikor egyeztetünk.

Egyoldalú véleményként kijelenteni, hogy csak veletek szabad megbeszélést tartani a  vőfélynek felelőtlenségnek tartom. Inkább szeretnék rávilágítani azokra a dolgokra, amelyek ha kimondatlanul is de ott vannak/ lesznek a levegőbe.

Csak rólatok szól

  • Ha 3-an ülünk le egyeztetni találkozó helyszínétől függetlenül akkor biztosak lehettek benne, hogy csak rátok fogok koncentrálni és minden mondatom hozzátok szól. Ti is lazábbak lehettek és beszélhettek olyan dolgokról amiket elképzelhető, hogy egy 4-ik ember előtt nem mernétek. Ez lehet a leg felszabadultabb beszélgetés melynek végén a családnak / meghívottaknak nem feltétlenül kell a véleményét kikérni újra és újra, hanem kész tények elé lehet állítani őket. Ezt javaslom olyan pároknak ahol hirtelen túl sok ön szervező jelölt családtag tűnik fel, hiszen így finomat tudjátok velük  közölni, hogy ne pörögjön egy témán fölöslegesen, ti ezt már elintéztétek.  Ügyelnetek kell arra, hogy a családtagokkal való kommunikáció során ne keserítsetek el vagy haragítsatok meg senkit annyira, hogy az az egész készülődés-lakodalom időtartamára kihasson. Javaslom, hogy minden esetben hallgassátok meg a családtagok javaslatait mert lehet belőlük inspirálódni és tanulni. De a döntés a ti kezetekben legyen.

 

  • Jönnek a szülők is. Ha a szülők a megbeszélés során csöndes megfigyelőként vannak jelen akkor semmi gond nincs. Javaslom, hogy a találkozó előtt beszéljétek meg ki lesz aki részetekről elsőként válaszol egy- egy témában és kerüljétek az egymás szavába vágást. Én meg fogok mindenkit hallgatni. Ha a szülőknek kérdésük van én készséggel válaszolok viszont így óhatatlanul úgy érezhetitek, hogy nem rólatok szól a beszélgetés.  Fontos, hogy a kísérők jelenlétében is ugyanolyan szabadon és bátran kérdezzetek tőlem , tudjátok NINCS CIKI kérdés. Szülők biztosan kivétel nélkül gyermekeiknek a legjobbat szeretnék és nem rossz szándékkal szólnak közbe / avatkoznak be. DE, szem előtt kell tartaniuk, hogy ez nem az ő esküvőjük engedjék a jegyeseknek, hogy az ő elképzeléseik szerint legyenek a dolgok.  Bevett gyakorlatként alkalmazom, hogy kérem a szülőket legyenek kedvesek a beszélgetés végéig megfogalmazni kérdéseiket illetve kéréseiket és hagyok arra időt, hogy beszéljünk róluk – egyeztessünk. A beszélgetésnek csak akkor lesz vége ha már senkiben nem maradt meg válaszolatlan kérdés.

Személyes pozitív tapasztalatom

Szerencsésnek mondhatom magam mert eddig egyetlen olyan felkérésem se volt ahol a szülőkkel probléma lett volna  egy-egy megbeszélés során. Volt olyan felkérőm akik közel 200km-ert utaztak fel hozzám megbeszélésre és elkísérték őket a szülők is akikkel a megbeszélés végére tegeződve barátként álltunk fel.

 

Új gyakorlat.

Tavalyi évben nagyon jól sültek el a szülőkkel való egyeztetések és ő általuk szervezett meglepetések. Hogyan is történt mindez? A megbeszéléseken túl nyomó részt nem lehettek jelen a szülők viszont kihasználva az internet adta lehetőségeket felvették velem a kapcsolatot. Öröm volt így dolgozni az öröm szülőkkel.

Egy szeptemberi esküvőmet hozom fel példaként ahol nagyon szép minta szülőkkel lehetett dolgom: E-mailben felvették velem a kapcsolatot a személyes megbeszélés előtt és kértek ,hogy szeretnék meglepni a párt egy zenés produkcióval a templomi ceremónia után de csak ha bele fér az ütemtervbe. Egyszerű dolgom volt. Fejben tudtam, hogy melyik eseményre kell 30 perccel több időd szánnom úgy ,hogy a pár ne tudjon róla és jutott idő a szülők által szervezett zenés produkcióra.

Jogos kérdésként merül fel, hogy akkor mindent lehet? Nem mondom könnyen, hogy igen. Ez esetben is mérlegeltem és át gondoltam, hogy a  plusz esemény miként befolyásolja az egész nap menetét – hangulatát. És a megbeszélés alatt olyan kérdéseket tettem fel, amelyekből el tudtam dönteni az adott párnak: milyen a kapcsolat a szülőkkel, tudnak-e valamilyen háttérben szervezkedésről, milyen zenét szeretnek, mennyire kezelhetem szabadon az időbeosztást, stb…?

 

Konklúzióként elmondható, hogy lehet több ember jelen a megbeszélésen de minden úgy kel legyen, ahogy ti megálmodtátok.