Versek, köszöntők, beszédek

A vőfélytől

Kikérésnél

Manapság egyre többen kérik tőlem, hogy ne legyenek hosszú búcsúztató beszédek – versek- köszöntők. Ennek lehet oka, hogy tudják a násznépről mennyire vevők erre illetve egyáltalán nem is szeretnének köszöntőt de mégis úgy érzik valami legyen már csak a hangulat végett. Igyekszem a kikérések, búcsúztatók, egyéb köszöntők alkalmával röviden-tömören fogalmazni és nem húzni az időt mert attól az egész vontatott lesz. Megfigyeltem , hogy az emberek legfeljebb 2 percig figyelnek anélkül bármilyen szószólóra, hogy az órájukra vagy a telefonjukra nézzenek. A telefon használatról majd külön írok  🙂 .

Minden esemény előtt röviden tömören össze foglalom a verses részek mondandóját és jelentését. Ez azért szükséges, hogy a kedves vendégek tisztában legyenek éppen mi is történik körülöttük.

Vacsoránál

A vacsora előtt kérem a vendégeket, hogy helyfoglaláskor vegyenek italt magukhoz vagy ha felszolgálók hordják ki akkor bekínálást kérek a pohárköszöntőhöz. A pohárköszöntő 12 soros verses köszöntő mely elhagyható és helyette kérhettek köszönet mondást. A köszönet mondás néhány mondatban szól a násznéphez melyben meg köszönöm azt, hogy eljöttek és részesei lettek a nagy napotoknak.

Nagyon jó hangulata van elmesélitek a megismerkedéseteket nekem és írunk közösen egy rövid történetet rólatok amit vacsora előtt felolvashatok a vendégeknek.

Este további részében:

A nyitó tánchoz :

Bejelentését nem verses formában teszem, ez minden esetben együtt jár egy tájékoztató résszel is. Vacsora után ez az a pont ahol újra hallatom a hangomat és a nyitó táncra invitálás mellett elmondom az este elkövetkező eseményeit. Fontos, hogy tudják a vendégek mi történik velük és miért.

Tortához

Mondok egy köszöntő verset mely a pohárköszöntővel azonos hosszúságú, ha nem kéritek akkor helyette nyitó tánchoz hasonlóan történik a vendégek tájékoztatása az eseményről.

Ha a verses köszöntőket kéritek a menyasszony illetve menyecske tánchoz mondok és, amit nem gyakran hallok mástól külön verset mondok a gyertyafény keringőhöz.

Beszéd valamely családtagtól

Nem veszem soha rossz néven ha jelzitek a személyes találkozón vagy a lakodalomba jelzi valamely családtag, hogy beszédet szeretne intézni a jelenlévőkhöz. DE !

Ha előre jeleztek nekem erről,  hogy készüljek mert valamely családtag beszédet fog mondani megkérlek a követeőkre:

  • A beszéd legalább egyszer legyen leírva és a jegyzet legyen ott, egyáltalán nem gond ha valaki néha bele pillant.
  • A szöveg ne legyen hosszabb A4 oldal, 1,5 sorköz és 14-es betűmérettel.

Jogos a kérdés, hogy mikor mondhatja el a beszédet? Ha nincs külön kérése pl: helyhez kötött emlék végett, akkor a vacsora előtt adok lehetőséget erre. Amennyiben valami végett csúszásban van a program akkor javaslom a 2 fogás közti időszakot. Akkor picit szabadabban és bő beszédűen lehet beszélni. 2 fogás közt mással is ki lehet tölteni az időt de erről később 🙂 .

Bárki mondhat beszédet? Részemről igen, de javaslom maximum 2 fő tartson beszédet és megosztva. Ez estben az elsőt a vacsora előtt és a másodikat a két fogás közt.

Szóljatok a vendégekhez

Elmondható, hogy aki eljön a lakodalomba nem másért csakis értetek lesz ott. Fontos, hogy az emberek érezzék ott vagytok velük. Ennek egy nagyon jó formája, ha a vacsora előtt felálltok és meg köszönitek a vendégeknek, hogy eljöttek és azon családtagoknak a segítségét akik hozzá tettek valamit ahhoz, hogy ez a nap létrejöhessen.

Mindezen részletek megbeszélésére is szolgál a személyes találkozó. Sok lesz a beszéd?
Nem, amikor egyeztetjük az eseményeket át gondoljuk az igények és a lehetőségek szerint, hogy ne legyen monoton program belőle, élvezhető legyen.